Hoe werkt een zonnepaneel
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Die zijn gemaakt van een materiaal, meestal silicum, dat alleen stroom geleid als er licht op valt. Zodra de zon op het paneel schijnt, ontstaat er een elektrische stroom tussen de positieve lading bovenop de cel en de negatieve lading eronder.
Opwekken van zonne-energie
“Voor de opwekking van elektriciteit via zonnecellen is licht nodig. Ook wanneer we de zon niet zichtbaar waarnemen is er daglicht en wordt er dus elektriciteit opgewekt. Vanzelfsprekend levert een systeem meer energie op wanneer het licht feller is. ”.
Zelf duurzaam energie opwekken
Met zonnepanelen wek je zelf duurzame stroom op. Een deel van die stroom gebruik je direct zelf. De opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het openbare netwerk (salderen) of sla je op in een eigen accu, een ‘huisaccu’. Terugleveren het salderen, daar was/is zelfs een regeling voor getroffen. De salderingsregeling.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.